הקשר המפתיע בין בלוטת התריס לבעיות לב

בשנים האחרונות מתפרסמים יותר ויותר מחקרים המצביעים על קיומו של קשר בין רמת התפקוד של בלוטת התריס לבין בריאות הלב. כמובן שמחקרים אלה מעוררים עניין רב בקרב הקהילה המדעית והרפואית, וחברות רפואיות רבות פועלות במרץ לפענח את הקשר המעניין הזה, שעשוי להוות מפתח בכל הנוגע לאבחנה וטיפול במחלות לב שונות. 

כמה מילים על בלוטת התריס

בלוטת התריס (או בשמה המקצועי "Thyroid gland") היא בלוטה היושבת באזור הצוואר, המפרישה הורמונים למערכת הדם. הבלוטה דומה בצורתה לפרפר, והיא אחראית על ייצורם והפרשתם של שני הורמונים – T4 ו-T3. הורמונים אלה פעילים במערכות רבות בגוף, ופגיעה בתפקוד בלוטת התריס עשויה להתבטא במגוון רחב של תסמינים, כפי שיורחב בהמשך. תפקודה התקין של בלוטת התריס עשוי להיפגע ממגוון גורמים (פגם מולד, גידול סרטני, חוסר יוד בגוף וכדו') ומקובל לחלק את ההפרעות הקשורות לתפקודה לשני סוגים:

  • היפרתירואידיזם – עודף פעילות של בלוטת התריס. 
  • היפותירואידיזם –תת פעילות של בלוטת התריס. 

רוב הבעיות בבלוטת התריס מובילות להיפותירודיאיזם, והגוף חסר את ההורמונים המופרשים. לעיתים הגוף מצליח לפצות על החסר באמצעות מנגנונים שונים, אולם ישנם מקרים בהם דרושה התערבות חיצונית. 

הגורמים הנפוצים לבעיות לב

מחלות לב נחשבות לגורם המוות הנפוץ ביותר במדינות מפותחות, ומחקרים מעריכים שמדובר בלא פחות מ-15 מיליון מקרי מוות בעולם בכל שנה. הגורמים הנפוצים ביותר למחלות ובעיות לב הינם:

  • עישון – העישון פוגע במערכות גוף רבות, וגורם בין השאר להצטברות של פלאק בכלי הדם ולהיצרות העורקים והוורידים. 
  • לחץ דם גבוה – לחץ דם גבוה מקשה על פעילות הלב, ויוצר עומס על שרירי הלב והעורקים. מצב זה עשוי לגרום לשבץ או לאי ספיקת לב.
  • כולסטרול – תזונה עתירה בכולסטרול והעדר פעילות גופנית גורמים להיצרות העורקים, וממילא מגדילים את הסיכויים לאוטם, טרשת עורקים ועוד.
  • סכרת – העדר אינסולין מביא לרמה גבוהה של סוכר בדם. מצב זה עלול לגרום לעלייה ברמת הכולסטרול בדם, ולעלייה בלחץ הדם. מסיבה זו אנשים רבים הסובלים מסכרת נוטים לפתח בעיות לב שונות.

הקשר בין בלוטת התריס ובעיות לב

מחקרים עדכניים מצביעים על קשר בין תפקוד לקוי של בלוטת התריס, לבעיות לב שונות. המחקרים הם רבים, ולהלן נציג שני כיוונים מעניינים המקשרים בין בלוטת התריס לבעיות לב:

  1. אחד ההורמונים המופרשים מבלוטת התריס – ה-T4 – משפיע על קצב הלב. כאשר ישנה הפרשה לא סדירה של הורמון זה נוצרת הפרעה בקצב הלב, המתבטאת בקצב לב גבוה או נמוך, שאינו תואם את המצב בו נמצא האדם. הפרעה בקצב הלב עשויה לגרום למגוון סימפטומים כמו תחושת קור, חולשה בשרירים, עייפות, ירידה בחשק המיני וכדו'.
  2. ההורמונים המופרשים מבלוטת התריס הינם בעלי תפקיד משמעותי בכל הנוגע לחילוף החומרים בגוף, כאשר אחד שחקן נוסף בתחום זה הינו הכולסטרול שהוזכר לעיל. מחקרים רבים מצביעים על קשר בין היפותירואידיזם (תת פעילות) של בלוטת התריס, לבין עלייה ברמת הכולסטרול "הרע" בדם (LDL), הגורם להיצרות של כלי הדם ומגביר את הסיכון להופעת אירוע לבבי או להתפתחותה של טרשת העורקים. 

סיכום

הקשר בין בלוטת התריס לבעיות הלב עודנו מצוי בעיקר בתחום המחקר ופיתוח התרופות, אולם דומה שלא ירחק היום ונראה תרופות, כלי אבחון, וטיפולים רפואיים רבים הנשענים על קשר זה. אין ספק שהקשר בין שני האיברים הללו עשוי לשפוך אור על תהליכים רבים המתרחשים בגופנו, ולאפשר לנו לאבחן ולטפל בבעיות לב בדרכים חדשניות ויעילות בעתיד. 

השאר תגובה

דילוג לתוכן