איך להתמודד עם התעמרות בעבודה?

משמעות המושג "התעמרות עבודה" הוא התנכלות תעסוקתית שהינה חוזרת ונשנית כלפי עובד או עובדת. היא יכולה לבוא לידי ביטוי בכל מיני צורות. לדוגמה, היא יכולה להיות פיזית או נפשית או גם וגם. המאפיינים שלה הם יחס מבזה או משפיל, אווירה של איומים ופחד, בידוד מקצועי, הערות משפילות ומטרידות, זלזול והמעטה בערך של העובד או העובדת ועוד. 

האם התעמרות בעבודה כוללת רק את הממונים או שאפשר לחוות התעמרות גם מצד קולגות בעבודה?

הצעת חוק שהוגשה בנושא מניעת התעמרות עבודה טרם אושרה ועל כן אי אפשר להגיש תביעה עצמאית ולהיות זכאים לקבלת פיצויים בגין התנכלות של ממונים או עמיתים לעבודה. מה שכן, כאשר עובד או עובדת חווים התנכלות ממונה או מעובד, הם חייבים לדווח על כך למעסיק. במידה והמעסיק לא עשה את הנדרש על מנת להעלים את התופעה, העובד או העובדת יכולים להגיש תביעה לבית הדין לעבודה. התביעה תהיה בנושא של הפרת חוזה וחוסר תום לב של המעסיק. כמו כן, במסגרת התביעה, הם יכולים לדרוש פיצויים בגין נזקים בריאותיים שנגרמו להם או בגין עוגמת הנפש שנגרמה. על פי הצעת החוק שהוגשה, יש איסור על כל אדם לבצע התנכלות או התעמרות במסגרת יחסי העבודה. אפשר לומר שהצעת החוק מתייחסת ללקוח, לספק, לעובד אחר וכמובן גם לממונה במקום העבודה. למעשה, על פי הצעת החוק, יש אחריות על המעסיק למנוע את ההתעמרות וכמובן לטפל בה כמו שצריך, כך שלא יהיה מצב שהיא תחזור שנית.

איזה הוכחות העובד צריך להציג על מנת להוכיח שאכן התעמרו בו?

התביעה שיגיש העובד תוגש בבית הדין לעבודה. על התובע, להציג ראיות שיכולות לתמוך בגרסה שלו. לדוגמה, עדויות, קבצי וידאו, קבצי אודיו, מסמכים, חפצים ועוד. חשוב לציין שכל הראיות צריכות להיות מושגות על פי חוק. כמו כן, הראיות גם צריכות להיות מוצגות לאחר שיש אישור של בית הדין לעבודה.

האם עובד יכול לתבוע בגין התעמרות?

אפשר להגיש תביעה במסגרת חוקים קיימים. כמובן שיש גם לבחון כל מקרה לגופו. לדוגמה, יש תביעה בגין התעמרות במסגרת חוק איסר לשון הרע. תביעה כזאת תוגש כאשר נאמרו לעובד דברים שיכולים לבזות אותו והם נאמרו כאשר נכחו אנשים נוספים בסיטואציה. כמו כן, דוגמה נוספת לתביעה בגין התעמרות היא על רקע של אפליה. כאן אפשר להשתמש בחוק לשוויון הזדמנויות בעבודה ולהוכיח שכן הייתה אפליה עקב מין, דת, גזע או כל קריטריון אחר המצוין בחוק. 

האם התעמרות מצד מעסיק יכולה להתרחש גם מחוץ לשעות העבודה?

התשובה היא חד משמעית, כן. תודות לשינויים בעולם העבודה, יש הרבה אנשים שעובדים מהבית או יותר מזה, שזמינים לשיחות לאחר שעות העבודה המקובלות ועל כן, כל עוד הם יצליחו להוכיח את התביעה שלהם בנושא התעמרות בעבודה, לא תהיה שום חשיבות לכך שהיא בוצעה מעבר לשעות העבודה המקובלות.

האם עובד או עובדת שמתפטרים בגלל מצב של התעמרות בעבודה יהיו זכאים לתשלום פיצויים?

יש לעיין בדברי חוק פיצויי פיטורין. בחוק יש רשימה גדולה של מקרים בהם עובד או עובדת שהתפטרו יהיו זכאים לתשלום של פיצויי פיטורין. אגב, האחד המקרים הוא כאשר יש הרעה בתנאי העבודה או כאשר יש נסיבות שלא מאפשרות את המשך עבודתו של העובד או העובדת. במקרים כאלה, בהחלט יש זכאות לפיצויים. כמו כן, בית הדין לעבודה גם קבע שאסור לדרוש מעובד או עובדת להמשיך לעבוד כאשר הם נתונים ליחס מבזה וגם משפיל או כאשר הם סופגים התבטאויות מזלזלות ופוגעות מהמעסיק שלהם.

מה קורה במצב בו העובד או העובדת לקו בבעיה בריאותית וזאת כתוצאה מהלחץ שנבע מהתנכלות בעבודה, האם הם יכולים לתבוע פיצויים בנוסף לתביעה שיגישו נגד המעסיק שלהם?

התשובה היא כן. עליהם לפנות למוסד לביטוח לאומי ולבקש להכיר בהם כנכים. מומלץ מאוד להיעזר בעורך דין שמתמחה בתביעות מסוג זה.

השאר תגובה

דילוג לתוכן