בצפת יש מחסור חניה לנכים עיריית צפת פרסמה לא מכבר את הפיילוט ניסיוני שיחל בתחילת החודש – חניון אקספרס ברחוב העליה ב' במרכז העיר. המיזם נועד לאפשר חניות קצרות טווח של עד 90 דקות בחינם ולהביא לתחלופה גדולה של כלי רכב על מנת לעודד את המסחר בעיר.

האכיפה תבוצע במקום באמצעות טכנולוגיה אלקטרונית (מצלמות). נהגים שיחנו מעבר לזמן שהוקצב יקבלו דו"ח מרשות האכיפה העירונית. בשלט שהוצב במקום נאסר על הנהגים לחנות בחניון מעבר ל-90 דקות כולל לבעלי תו נכה. החניון (נקודת המשטרה הקהילתית) יפעל בימי א' – ה' בשעות 8 בבוקר עד 20:00 בערב. בימי שישי עד השעה 13:00.

סוחרי מרכז העיר ברחובות העליה ב' וירושלים נשמעים מעודדים שלאחר שנים החלו בעירייה לטפל במצוקת החנייה במרכז העיר. למרות הרצון הטוב של עיריית צפת ישנה אוכלוסייה גדולה שסובלת מבעיות חניה. נכים בעלי תו חנייה סובלים מנגישות במקומות מרכזיים והעובדה שהעירייה לא רק שתאפשר לבעלי התו לחנות בחניון האקספרס מעבר לזמן שהוקצה לכלל הנהגים היא לא הקצתה חנייה חלופית לנכים. נכי צה"ל ונכים מכל המגזרים חילוני או חרדי יסבלו יותר ממצוקת החנייה במרכז העיר.
לפי נתוני אגף הרישוי במשרד התחבורה כיום יש 450 אלף תווי נכה המשויכים לכ-650 אלף כלי רכב. בשנה האחרונה אף נרשמה עליה חדה גם בגלל מלחמת חרבות ברזל. הנגישות לחניות נכים מוסדרת בישראל על פי חוק בעיקר לפי תקנות התכנון והבנייה ותקנות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות. בעיריית צפת שאמורה לאכוף את החוקים האלה ואף להקצות חנייה מסודרת לנכים לא פעלה לאורך שנים ודווקא כעת לאור רצון העיריה להיאבק במצוקת החניה תחילה תדאג לפעול חוקית לפי חוק הנגישות לטובת אנשים עם מוגבלות. במקומות שבהם קיימות חניות "אקספרס", אין חובה חוקית להקצות חניות נכים מסוג זה. עם זאת עיריית צפת חייבת להקצות חניות נכים מסודרת נכים על פי חוק חניה לנכים, התשנ"ד-1993, ובתקנות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות. לפי התקנות, יש להקצות חניות נכים ייעודיות בהתאם לגודל החניון או המקום הציבורי, והן צריכות להיות מסומנות, עם שילוט ברור, ובקרבת הכניסה הראשית. בצפת רוב ראשי העיר לא פעלו לקידום הנושא והגיע הזמן שבעיית הנגישות תיפתר כי מגיע גם לבעלי המוגבלויות זכויות שוות.
יש חנייה – אבל לא לבעלי מוגבלות
המוסד לביטוח לאומי
בחניה המשותפת לסניף הדואר המרכזי ולשכת הבריאות אין חניה מסודרת לנכים. אומנם יש שני חניות אך לא תקניות – סימון דהוי וללא שלט תקני.

סניף הדואר הראשי
הסניף שהפך להיות הבודד במרכז העיר – סובל מבעיות חניה מאז הקמת בית המשפט הסמוך – שם החניה מסודרת אך פעילה בעיקר לבאי בית המשפט.

בית יגאל אלון
היכל התרבות של צפת המשמש כאולם תיאטרון ואירועי תרבות. אין חניה לנכים. עד לפני מספר שנים הייתה הקצאה מסודרת לנכים מול הכניסה הראשית.

הסאריה
אתר תיירותי נחשב ונחשק בעל חניון ענק אך ללא הקצאת חניה לנכים. עיריית צפת הקצתה חנייה בחניון הסאריה לרב העיר וליו"ר המועצה הדתית.

המועצה הדתית
המועצה הממוקמת ברחוב הפלמ"ח סמוך לכיכר הסאריה אין חנייה לנכים.

בית משפט במרכז צליל
לשכת ההוצאה לפועל של רשות האכיפה והגביה הפועלת במקום יש חניה לנכים סגורה בשער אלקטרוני המשמשת בעיקר את סוחרי או אורחי המקום.
חניון ציבורי ברחוב העליה ב'
החניון הגדול (70 רכבים) המסומן בכחול לבן מופעל ע"י עיריית צפת אך ללא הקצאת חניות לנכים.

חניון ציבורי המשמר האזרחי
אומנם החניון קטן (22 רכבים) אך פופולארי עקב קרבתו לעסקים. אין הקצאת חנייה לנכים.

רחוב ירושלים
רחובה הראשי והסובב של העיר מרכז סביבו את רוב המסעדות והעסקים הקטנים. ברחוב יש הקצאה ל- 9 מקומות חנייה לנכים. 6 מהם לשני מבנים במכללה האקדמית. 2 מול עיריית צפת.
מה אומר החוק?
לפי חוק חניה לנכים ותקנות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות (התאמות נגישות לשירות), חניית נכים חייבת לכלול את כל אלה: צביעה כחולה ברורה על הקרקע (עם סמל כיסא גלגלים לבן). שלט תקני אנכי עם סמל נכה – ברור ובולט. רוחב תקני – לרוב 3.3 מ' לפחות, או 2.4 מ' עם מרווח תמרון. מיקום נגיש – סמוך ככל האפשר לכניסה הנגישה.
תגובות
עיריית צפת: מדובר ביוזמה של ראש העיר יוסי קקון שנועדה לחזק את המסחר במרכז העיר צפת, מתוך הבנה למצוקת החניה של לקוחות ובעלי עסקים כאחד. הפיילוט לחניית אקספרס, 90 דקות חניה חינם, יופעל בשלב זה בשטח עיריה פרטי (ולא בשטח ציבורי), ועתיד לשרת את כלל האוכלוסייה, באופן שוויוני וללא אפליה. בנוסף, כחלק מהמהלך, יתווספו חניות נכים ייעודיות בצמוד לחניון האקספרס, לטובת הגברת הנגישות במרכז העיר. עיריית צפת ממשיכה לבחון דרכים לשיפור הנגישות ברחבי העיר, ובתוך כך נעדכן כי גייסנו בנוסף תקציב בסך כמיליון ש"ח ממשרד התיירות במיוחד לצורך נגישות אזור המדרחוב אשר ייצא לביצוע בחודשים הקרובים.
עירית צפת מחויבת ליישום חוקי הנגישות ולמתן מענה הולם לכלל האוכלוסיות, ובהן בעלי המוגבלות.
יובל וגנר מייסד עמותת נגישות ישראל: "יש חובה בחוק התכנון והבניה ובחוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות לסמן חניות נכים בחניונים. ולכן זה לא תקין ולא חוקי לעניין החניונים שציינת. לעניין סימון חניות נכים ברחובות העיר, בעניין זה אין חוק מחייב, קיימת טיוטת תקנות נגישות לשוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות – תקנות דרכים, אלה חונות במשרד הפנים לפני הגעתם לאישור הכנסת. שם נדרש הגדיר מה החובה של רשויות לעניין הגדרת חובה לסימון חניות נכים ברחובות ליד בתי ספר, קופות חולים, בתי מרקחת ועוד מקומות חשובים. בכל מקרה, עמותת נגישות ישראל פועלת בכל כוחה לסימון חניות נכים מספק עבור ציבור האנשים עם מוגבלות ולציבור הרחב. בכל מקום שאין חניית לנכים חשוב להתלונן אצל נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות במשרד המשפטים".