קלינאי תקשורת מתמקדים בפרקטיקה שעוסקת באבחון ובטיפול בהפרעות דיבור, שפה, קול, בליעה ותקשורת.
אם אתם מתלבטים ותוהים אם לימודי קלינאות תקשורת יוכלו להוביל אתכם לקריירה שתעניין אתכם, המשיכו לקרוא כדי לראות איך בכלל נראית קריירה בקלינאות תקשורת.
אוכלוסיית הטיפול
קלינאי תקשורת עובדים עם קשת רחבה של אוכלוסיות, במגוון מסגרות, כולל בתי ספר, קליניקות פרטיות, מתקני סיעוד או בתי חולים. קלינאי תקשורת יכולים לטפל במגוון לקוחות, החל מתינוקות רכים וכלה בחולים גריאטריים או אנשים המחלימים מפציעה מוחית.
האם קלינאות תקשורת מתאימה לי מבחינת תנאי הקבלה?
קלינאי תקשורת הם בעלי תואר ראשון במסלול העוסק בהפרעות תקשורת, באוניברסיטה או במכללה. לכול מוסד אקדמי יש כמובן תנאי קבלה משלו, אבל בדרך כלל, כדי להתקבל ללימודים, יהיה עליכם לעמוד בתנאי הקבלה המבוססים על: שקלול ציוני הבגרות עם הציון בבחינה הפסיכומטרית, דרישה לרמת ידע מסוימת באנגלית.
באוניברסיטת תל אביב, למשל – מסלול לימודי הפרעות בתקשורת הוא מסלול חד חוגי, הדורש תעודת בגרות מלאה, ציון בפסיכומטרי ומבחן מיון באנגלית. באופן כללי, תנאי הקבלה משתנים לפי המועמדים הנרשמים באותה שנת לימודים.
במכללה האקדמית הדסה, לעומת זאת, תנאי הקבלה לתואר ראשון בקלינאות תקשורת במסלול חד חוגי דורשים: ציון לפחות 650 במתאם (שקלול בין ציוני הבגרות והמבחן הפסיכומטרי); רמת אנגלית בציון 100 לפחות בחלק האנגלית בפסיכומטרי.
מה מאפיין קריירה בקלינאות תקשורת?
קלינאי תקשורת מאבחנים ומטפלים באנשים עם עיכוב בדיבור, הפרעות דיבור, או באנשים החווים קשיים בנושאים כמו:
- בעיה בגוון או באיכות הקול.
- בעיה בהבנת אחרים (קליטת השפה).
- בעיה בהבעת מחשבות, רעיונות או רגשות (שפה אקספרסיבית).
- בעיה בשימוש בשפה בדרכים המתאימות מבחינה חברתית.
- בעיה בשימוש בתקשורת מילולית, ולא מילולית, למטרות חברתיות.
- בעיה בשמירה על כללים המאפשרים שיחה וסיפור סיפורים.
- בעיה בארגון המחשבות, בתשומת לב, בזכירה, בתכנון ו/או בפתרון בעיות.
- בעיה בגין הפרעות בליעה ואכילה.
מהו תפקידם של קלינאי תקשורת?
על פי ה-ASHA (האגודה האמריקאית לדיבור, שפה, שמיעה), תפקידם של קלינאי תקשורת להעריך, לאבחן ולטפל בהפרעות דיבור, שפה ובליעה הנובעים מסיבה ביולוגית. הם גם מטפלים באתגרי תקשורת הנחשבים להפרעה חברתית או קוגניטיבית-טבעית. במידת האפשר, קלינאי תקשורת מעורבים גם בטיפולים שנועדו למנוע בעיות שכאלה, עוד לפני שהן מתחילות.
קלינאי תקשורת עובדים עם ילדים ומבוגרים כמעט בכול גיל, החווים קשיי דיבור ושפה כתוצאה מלידה מוקדמת, מחלה, פציעה, ניתוח או דמנציה.
לפעמים, המטופלים הם:
- אנשים שעברו שבץ מוחי.
- אנשים אשר עברו פגיעה מוחית טראומטית מתמשכת.
- אנשים עם הפרעות התפתחותיות, כמו הפרעות על הספקטרום האוטיסטי.
- אנשים עם הפרעות נוירולוגיות פרוגרסיביות (כמו ALS).
- אנשים עם עיכובים בשפה, הפרעות ביטוי, פונולוגיה ו/או דיבור מוטורי
עבודתם של קלינאי תקשורת קשורה גם לשיקום שמיעתי של מטופלים חירשים או כבדי שמיעה.
טיפול בדרכים לא מילוליות
קלינאי תקשורת מספקים גם מערכת מוגברת או חלופית למטופלים שלא מתפקדים באופן מילולי. למשל, שפת סימנים, מחוות או הבעות פנים, יכולות לסייע למטופלים לא מילוליים. מערכות אלה נעזרות לעתים באביזרים פשוטים (כמו לוח שעליו אותיות, מילים או תמונות שהמטופל יכול להצביע עליהן), ולעתים באביזרים מתקדמים יותר (כמו מערכות הייטק הכוללות לוחות להפקת דיבור).
התפקידים של קלינאי התקשורת נעים בין אבחון מטופלים וטיפול בהם לבין מתן הכשרה והדרכה גם לבני המשפחה ולמטפלים במטופל הספציפי.
עבודת צוות
הטיפול שמציעים קלינאי תקשורת הוא לרוב חלק מתוכנית טיפול בינתחומית שיתופית, הכוללת אנשי מקצוע אחרים כמו מטפלים התנהגותיים, עובדים סוציאליים, מורים, רופאים, פסיכולוגים ועוד.
אולי יעניין אותך
לגלות עוד מהאתר חדש בגליל
Subscribe to get the latest posts sent to your email.