המדריך המלא לעקירה כירורגית שן בינה

רבים סובלים במרוצת החיים מכאבים בשיני בינה, שיניים שבוקעות אצל מרבית האנשים בשנות העשרים לחייהם, בטווח הגילאים 17-25, כשלרוב לאדם יצמחו בממוצע מספר של כ- 4 שיני בינה, אחת בכל צד.

מתי נטפל בשיני בינה?

במקרים שונים השיניים גורמות לבעיות כמו פגיעה בכיוון צמיחתן של השיניים, הופעתם של זיהומים שונים, התפתחות נזק לעצם.

כאבים יכולים להתרחש הן בתהליכי צמיחתן של שיניי בינה והן אם יש זיהום בשן, או עששת, נזק לשיניים סמוכות.

שיני בינה גם יכולות להוביל לבעיות שונות כמו עששת, אבצס שהוא למעשה היווצרות של מוגלה ברקמות, הילכדות של לכלוך ושל חיידקים.

כתוצאה מאלה, ייגרם כאב שיצביע על כך שיש בעיה ממשית והוא יכול להיות חמור מאוד ובלתי נסבל ולכן, יש לגשת לרופא על מנת לבחון מה יהיה צעד הנכון – לעיתים משככי כאבים יכולים לסייע להפיג את הכאב ואנטיביוטיקה לטפל בזיהום וסתימה במידה ויש חור או זיהום, אך לעיתים אין בררה ויש לבצע פרוצדורה של עקירה כירורגית שן בינה.

מהי עקירה ומתי תוצע למטופל?

מדובר בפרוצדורה להסרת השן שמתרחשת רק לאחר שבוצעו צילומי רנטגן והרופא ביצע בדיקה יסודית, כדי להעריך את מצבן של שיני הבינה הוא יחליט האם באמת לבצע עקירה.

למשל, אם יש מחלת חניכיים ויש קושי לטפל בשן או הן לוחצות על החניכיים והשיניים ועשויות לגרום לתזוזה מיותרת.

לפני ביצוע העקירה, יש לדווח על בעיות בריאות שונות או על ההיסטוריה הרפואית, לקבל דיווח על  תהליך ההרדמה והרופא יתכנן את הפרוצדורה אשר משתנה בהתאם למיקום השן ומורכבת יותר אם יש שן בינה כלואה, שיכולה לגרום ליותר סיבוכים.

הסיבוכים האפשריים הם זיהומים, טעם או ריח רע, סיכון מזערי לנזק עצבי או תחושת קהות בלשון. לכן, חשוב לפנות מלכתחילה לרופא מנוסה ומומלץ שביצע בעבר בהצלחה את הפרוצדורה, כדי שתדעו שאתם בידיים הטובות ביותר.

מה לצפות לאחר הפרוצדורה?

קיימים סוגים שונים של הרדמה מקומית שנעשית באמצעות חומרי הרדמה שונים, גז צחוק ובנסיבות מסוימות גם היא עשויה להתבצע תחת הרדמה מלאה.

העקירה עצמה לרוב אורכת בסביבות חצי שעה – שעה,  אם אין סיבוכים מיוחדים. במהלכה תוסר השן באמצעות כלים שונים וטכניקות מיוחדות לרבות חתך ברקמה ולאחר מכן יתבצע שלב התפירה לסגירת החתך אם אכן בוצע חתך.

לרוב לאחר עקירה כירורגית צפויים כאבים, נפיחויות למשך מספר ימים ואי נוחות למשך מספר ימים.
הוראות הרופאים הנפוצות כוללות שימוש במשככי כאבים בהתאם לעומת הכאב, שטיפות במי פה, טיפול אנטיביוטי נגד זיהומים.

היות ויהיה קשה לאכול באזור הדואב, ההמלצות כוללות לרוב אכילת מזונות רכים כמו פירה, רסק תפוחים, יוגורט, שייקים ושתייה מרובה של נוזלים וכן שימוש בשקיות קרח להפחתת נפיחות.

יש להימנע מעישון או שתיית אלכוהול ולא לשתות גם דרך קשית. שמירה על היגיינת הפה לאחר מכן חשובה כדי לשמור על מקום העקירה נקי אך יש להימנע מביצוע פעולת הצחצוח סמוך לעקירה.

יש לקחת בחשבון שתהליך הריפוי לרוב נמשך מספר ימים והחזרה לפעילות ולשגרה היא הדרגתית – בתחילה כדאי להימנע מפעילות מאומצת. יש לצפות לכך שבמקום ממנו נעקרה השן צפויים להיווצר קרישי דם שתפקידם להגן על הפצע מפני זיהום וגם על העצם החשופה ולאפשר את צמיחתה של רקמה חדשה. בכל אופן, זמן הריפוי משתנה מאחד לשני.

אם אתם סובלים מכאבים בשן בינה או מעוניינים להבין מה מצבה, גשו לבדיקה אצל רופא שיניים ושקלו את האפשרויות שלכם בהתאם לאבחנה שתינתן.


לגלות עוד מהאתר חדש בגליל

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

לגלות עוד מהאתר חדש בגליל

כדי להמשיך לקרוא ולקבל גישה לארכיון המלא יש להירשם עכשיו.

להמשיך לקרוא

דילוג לתוכן