ככל שמחוגי הזמן נעים ליום הבוחר לרשות המוניציפאלית בסוף החודש מפלס המתח עולה בקרב המועמדים וגם בקרב בעלי זכות הבחירה וזה גם בא לביטוי ברשתות החברתיות שם השיח בוטא, צעקני ולעיתים ללא גבולות.
הפצת מידע כוזב היא פגיעה בהליך הדמוקרטי. בטוהר הבחירות אבל את גולשי הרשתות החברתיות בניוחד של כאלה שקוראים לעצמם מובילי דעת קהל זה לא כך כך מעניין. לא אין מדובר בהתערבות בתוכן לגיטימי. כי אם בתוכן שנולד כוזב. התוכן שמפיצים בוטים או פרופילים מזוייפים מטעם כל המפלגות והמועמדים מניפולטיבי, לעיתים שקרי במכוון, במטרה להטות את דעת הבוחר.
לא מדובר בתהליך חדש אלא במהפך שהחל בשנים האחרונות בבחירות לכנסת ( 5 מערכות בחירות בזמן קצר) ובבחירות המונציפאליות בשנת 2018. פרופיל מזוייף, בין שמופעל כבוט אוטומטי או על ידי בן אנוש בהתחזות לאחר, אינו טוען את הדברים בשם אדם אמיתי. אף אחד לא לוקח אחריות על התוכן. מטרתו לעורר סערה ציבורית סביב נושאים הקשורים לבחירות. לעיתים, כדי לנגח פולטיקאי, מפלגה, איש עסקים או חברה עסקית בטענות שווא. הכל למען הטיית הבחירות.
לא מכבר פורסם מחקר שנערך בעיקר ביישובי הפריפריה המשרטט את דמותו הנפוצה של הבוחר המקומי שלהבדיל מהבוחר הארצי הוא עושה זאת לא מטעמים פוליטיים של ימין ושמאל אך גם לא מאהבת מרדכי.
המתלבט: בעבר אחוז המתלבטים היה גדול עד כדי כך שהוא מסוגל לשנות את התמונה – גם הפעם אחוז המתלבטים הוא גדול ובעיקר אצל הנשים ואצל הבוחרים החדשים – במגזר החרדי לאורך שנים כמעט ואין מתלבטים. מי מבין המועמדים יצליח לשים ידו על המתלבטים? ייזכה לנחת בקלפי.
ההחלטי: זה אחד שכבר יודע למי הוא מהצביע ולא יעזור מסע השכנועים של המועמדים. ההחלטי גיבש לעצמו את הדעה זמן רב קודם לכן. במידה ומדובר במצביע החלטי אמיץ שלא מסתיר את דעותיו. ההחלטי לוקח את הסיכונים שבמידה והמנצחים לא מהמחנה שלו הם ייסגרו אתו חשבון יום לאחר ההצבעות.
השקרן: מדובר בקבוצה גדולה של בעלי זכות בחירה שמעדיפים להיות בסדר עם כולם ולשמור את הבחירה שלהם כסוד כמוס. "אני רק אתך", הם יגידו לכל מתמודד שייגש אליהם אישית או טלפונית. השקרנים נוהגים גם לעיתים לתת הצבעות מוטעות בסקרים.
האינטרסנט: להבדיל מהבחירות לכנסת בבחירות לרשויות מספר האינטרסנטים ובעלי עניין ממשיך לעלות בהתמדה בכל מערכת בחירות. לא צריך להיות מומחה גדול על מנת לזהות את האינטרסנטים ברשתות החברתיות – זה בא בביטוי של מלל לקקני וחד צדדי לטובת מועמד זה או אחר. פרופיל האינטרסנט בנוי בעיקר מהכרת התודה לעבודה שקיבל או לג'וב שהובטח.
הנקמן: בהמשך לאינטרסנט החייב – יש את האיש שממול. מדובר בקבוצה קטנה או גדולה (תלוי את מי שואלים) שהמתינו מהבחירות הקודמות על מנת לסגור חשבון. בדך כלל מדובר בכאלה שלטענתם שכבו על הגדר עבור המועמד ולא קיבלו דבר בתמורה לא עבורם ולא עבור בני ביתם.
האדיש: בדרך כלל מדובר במצביעים שמתוסכלים מהמצב. כאלה שלא מזיז להם מי ייצג אותם בראשות או במועצה כי לדבריהם זה לא מה שיביא לשינוי. האדישים בדרך כלל יעדיפו לנצל את יום השבתון לגיחה לשופינג בקניון בעיר הגדולה או לרחצה בכנרת. דרך אגב בקבוצת האדישים ישנם כאלה שהם אדישים לכל מערכת בחירות – ארצית ומקומית ואולי אף לוועד הבניין.
האכפתי: מדובר במצביעים החשובים ביותר: אותם אלה שמצביעים מתוך כוונה אמיתית לעשות טוב לעירם, לשכונתם ולביתם. כאלה שמסתכלים לאחור ואומרים לעצמם "וואלה העיר עברה הפיכה והייתה עשיה" האם יש להמשיך לתת להנהגה הקיימת להמשיך לתפקד או שאכן צריך להביא למהפך ולשינוי?.
אולי יעניין אותך
לגלות עוד מהאתר חדש בגליל
Subscribe to get the latest posts sent to your email.