יהדות רומניה מנתה לפני השואה ופרוץ מלחמת העולם השנייה כ- 850 אלף יהודים ( הקהילה השלישית בגודלה באירופה), מחציתם נרצחו ונטבחו ע"י הנאצים, אך רק כעת 68 שנים לאחר הקמת המדינה נערכה עצרת מרכזית לציון שואת יהדות רומניה.
האירוע בהשתתפות מאות מעולי רומניה שעשו דרכם לבירה מכל הארץ נערך באמצע השבוע ביד ושם שגם הייתה שותפה להפקת העצרת עם ארגון א.מ.י.ר. התאריך העברי י"ג בתמוז בו נערך הטקס מסמל את התאריך העברי בו החלה שואת יהודי רומניה, התאריך בו נתן הגנרל אנטונסקו את הפקודות שהורו על תחילת ההשמדה של יהודי רומניה.
הרב יוסף וסרמן, רבה של קהילת עולי רומניה בישראל, פתח את העצרת עם שירת תפילת "אל מלא רחמים" והקראת 'יזכור' מרטיטה. אחריו עלה הרב ישראל מאיר לאו המכהן המשמש גם כיו"ר מועצת 'יד ושם' והרשים את הקהל עם הקשרים ששיתף שהיו למשפחתו עם רבנים מפורסמים ברומניה, עם ציון העובדה כי החסידות החלה ברומניה והניעה תנועה משמעותית בעולם ועם הערכתו הכנה לקהילת יהודי רומניה.
מיכה חריש – יו"ר ארגון א.מ.י.ר. סיפר בקול חנוק מהתרגשות על נפלאות יהדות רומניה בישראל ובארץ המקור. חריש הרחיב וציין אופנים בהם פועל ארגון א.מ.י.ר. למען הנצחת השואה של הקהילה ואיך החל הרעיון של קיום העצרת הנוכחית.
אנדראה פסטרנק – שגרירת רומניה בישראל – בעברית רהוטה התייחסה לתפקידה המורכב כדיפלומטית ולתפקיד שהיה לדיפלומטים רומנים בזמן השואה שבזכותם ניצלו חיי יהודים ושניים מהם אף זכו להיות מוכרים כחסידי אומות עולם.
קולט אביטל המשמשת כיום כיושבת ראש מרכז הארגונים של ניצולי השואה בישראל, הביאה עימה ציטוטים של היסטוריונים וחוקרים מהעשורים האחרונים אשר הצליחו לשפוך אור נוסף על הסיפור הגדול של השואה שהתרחשה ברומניה.
יוחנן רון-זינגר, שורד שואה מטרנסניסטריה שיש לו חלק חשוב ומהותי בקיום העצרת ועומד בראש וועדת 'יד ושם' בא.מ.י.ר., סיפר כיצד החל את פעילותו ההנצחתית, על המסע בעקבות שואת יהדות רומניה שערך אשתקד ועל שיתוף הפעולה עם 'יד ושם' המתייחס לקיום העצרת הנוכחית אך גם לשינוי ושיפור הצגת חלקה של השואה ברומניה בתוך מוזיאון 'יד ושם'.
ד"ר אאורל ויינר – חבר הפרלמנט הרומני ויו"ר הפדרציה של הקהילות היהודיות ברומניה שטרח והגיע במיוחד לאירוע, אמר כי הוא רואה בא.מ.י.ר. את האחות של הפדרציה ברומניה ושמח מאוד על פעילותה הענפה ושיתוף הפעולה בין הארגונים. כמו כן, נקב במספר פעולות שעושה הפדרציה בעצמה ברומניה במטרה להנציח את זיכרון השואה.
סיים את העצרת ההסטוריון, ד"ר רפי ואגו מאוניברסיטת ת"א שהוא גם היועץ האקדמי של ארגון א.מ.י.ר. ומי שהיה חבר הוועדה הבינלאומית לחקר השואה ברומניה בראשותו של אלי ויזל, עם הרצאה מרתקת לתוכה הכניס ציטטות מצמררות של אישים רומנים שהתבטאו בלאומניות ושנאה כלפי היהודים בתקופות המקדימות את התפשטות הנאצים ותעמולתם, העלה שאלות מורכבות המתייחסות לפני חברה ההופכת להיות אנטישמית ולאומנית וסיכם את הפרקים העיקריים בתולדות הזוועות שחלו על יהדות רומניה.
העצרת אותה הנחה איש קול ישראל בני הנדלר ובה הנעימו צעירי היידישפיל את אוזני הקהל בשירים מרגשים מבית אמא הסתיימה עם שירת 'התקווה' שבאותם רגעים קיבלה משמעות גדולה.
אולי יעניין אותך
לגלות עוד מהאתר חדש בגליל
Subscribe to get the latest posts sent to your email.