המרכז הרפואי זיו והמכללה האקדמית בצפת, שילבו כוחות לקיומו של כנס ראשון מסוגו, שעסק באתיקה ומשפט במקצועות הבריאות. בכנס שהוכתר בהצלחה השתתפו אנשי משפט, מרצים מהפקולטה לרפואה בצפת, עובדים סוציאליים וסטודנטים רבים. הכנס התקיים באודיטוריום החדש במרכז הבריאות לילד.
פרופ' חיים ברייטברט, נשיא המכללה האקדמית צפת ברך על קיום הכנס ושיתוף הפעולה ואמר כי תחום ידע של אתיקה רפואית חשוב ונוגע בכל אחד מאתנו, מאנשי המקצוע ועד המטופל, ונוגע לניסוחם וניתוחם של העקרונות המוסריים המנחים את מקצוע הרפואה והמערכת הרפואית וכי הקוד האתי של העוסקים במקצועות הרפואה מסדיר את התנהלותם כלפי המטופלים, כלפי הקולגות ולמעשה מול החברה כולה.
אל"מ (במיל') ד"ר סלמאן זרקא, מנהל המרכז הרפואי זיו אמר בכנס: "האתיקה והמשפט נרתמים לסייע לצוות הרפואי בקבלת החלטות לא פשוטות. מדובר בתחום שמעשיר אותנו בידע וכן במטען ערכי ותובנות שאנו נזקקים להם במהלך הדרך לצד הידע המקצועי הרפואי. הכנס מהווה הזדמנות מצוינת ללמידה משותפת, רבה מכפי שכל אחד מאתנו יודע בנפרד. מדובר בחיבור מאוד חשוב ומבורך בין כלל מסגרות הבריאות באזור: המכללה האקדמית בצפת, הפקולטה לרפואה והמרכז הרפואי זיו. חיבור שימשיך ויניב תוצרים מועילים לכולם", אמר ד"ר זרקא.
אל"מ ד"ר תמיר מוריץ, סגן הפרקליט הצבאי הראשי ויו"ר הוועדה הסטטוטורית בחיל הרפואה, דיבר בכנס על 'חיילים כמושאי מחקר רפואי' ואמר, כי הלימוד והמחקר במסגרת הצבא נעשה במטרה לשמור על החיילים בריאים, מאחר והם מבצעים משימות לא פשוטות במהלך הפעילות הצבאית. אל"מ מוריץ נתן דוגמה ל"משמעת המים" שהייתה נהוגה משך שנים בצה"ל, עד שנחקרו באופן קליני ההיבטים השליליים של עודף מים, הגורמים להפרת האיזון בין נוזלים למלחים המסכנת את החיילים, והמשמעת הופסקה. "חייבים להגן על חיילים גם ממחקר יתר, שכן מדובר בקבוצה פגיעה כאוכלוסיית יעד למחקר. הם צעירים, נמצאים במסגרת ההופכת אותם לצייתנים ולקבוצת הייחוס שלהם יש השפעה אדירה בצורת לחץ חברתי, שהוא לעיתים מחייב אף יותר מהפקודה או מהמציאות בשטח. לעיתים אנו גם נזהרים מעודף מוטיבציה של חיילים להיות חלק מהניסויים הללו" .
ד"ר מורשאד פרחאת, סגן מנהל המרכז הרפואי זיו דן בכנס בנושא האחריות המשפטית בעבודת הצוות הרפואי והבהיר, כי לא תמיד האמת המשפטית זהה לאמת הרפואית ולכן כה חשוב להבין את ההבדל ביניהן ולנסות ליישב בין השתיים בזמן אמת. "בתי החולים קורסים מהפניית משאבים רבים להשקעה בנהלים משפטיים ותביעות. דוקטרינת הכיס העמוק כלפי בתי החולים דורשת תיקון שיכול להתממש רק בשילוב ידיים של עולם המשפט עם עולם הרפואה".
אריה ביתן, מנהל הסיעוד במרכז הרפואי זיו אמר בכנס: "הקשר בין מטפל למטופל מעסיק את האנושות עוד משחר ההיסטוריה של המין האנושי. מאז העידן העתיק ועד ימינו אנו, דנו עמים שונים בנושא בגישות ובאופנים שונים, בהם חוקי חמורבי בבבל, פפירוסים מצריים, תרבויות הודיות וסיניות והיוונים הקדמונים ובראשם היפוקרטס. כל אלו התייחסו באופן כלשהו לבעיות רפואיות ומוסריות בצורת חוקים, תקנות, הנחיות ושבועות, שנוסחו עבור רופאים, או על ידי רופאים".
במהלך הכנס נשמעו הרצאות בנושאים רבים הקשורים לתחום האתיקה והמשפט ברפואה.בין המרצים: פרופ' תמר גידרון, דיקאן בית הספר למשפטים במכללת צפת, פרופ' דניאלה קידר, ראש היחידה לתקשורת אנושית, בריאות ואתיקה, המרכז לבריאות ואתיקה, אוניברסיטת חיפה, ד"ר מאיה פלד רז, עו"ד ביה"ס לבריאות הציבור והמרכז לבריאות, משפט ואתיקה, אוניברסיטת חיפה, עו"ד הלן מלכה זאבי, מנהלת הסיעוד מרכז רפואי פדה פוריה, רעיה רחמנוב, אחראית דיאליזה ילדים, המרכז הרפואי לגליל מערבי, נהריה ועוד.