מהו סגנון חיים מקיים?

סגנון חיים מקיים מבוסס על פילוסופיה מעשית שמטרתה לצמצם את ההשפעה הסביבתית של הפרט והחברה על ידי ביצוע שינויים חיוביים שימנעו שינויי אקלים ובעיות סביבתיות שליליות אחרות.

במילים אחרות, סגנון חיים מקיים, הוא שיטה להקטנת ׳טביעת הרגל הפחמנית׳ של האדם. סגנון חיים זה מעודד אנשים למזער את השימוש במשאבי כדור הארץ ולהפחית את נזקי האינטראקציות בין בני אדם לסביבתם.

מה עומד מאחורי הרעיון שנקרא: ׳סגנון חיים מקיים׳?

המטרה של חיים בני קיימא (דברים הנלמדים גם בלימודי קיימות), היא להשיג שיווי משקל סביבתי. לפעמים מטרה זו נקראת Net zero living או יצירת ׳מאזן אפס אנרגיה׳ עם כדור הארץ. למעשה, הכוונה היא להשבת כל מה שאתם לוקחים מכדור הארץ, חזרה אליו. 

ברור שגישה זו מתייחסת לקיימות (sustainability) בצורה האידיאלית ביותר. הרי אף אחד מאיתנו לא יוכל באמת להשיג אפס השפעה סביבתית. לפיכך, הקיימות במובנה הרחב ביותר, מתייחסת גם למידה שבה ניתן באמת לחיות חיים מקיימים. 

שתי תפישות שונות מתייחסות להשגת סגנון חיים בר קיימא:

תפישת הקיימות כמבנה שכולל 3 מעגלי (או עמודי) קיימות

רעיון זה מסביר את סגנון החיים המקיימים באמצעות 3 מעגלי קיימות, כשכול מעגל כולל תת-מעגלים משלו:

  • סביבתי – שימוש במשאבי טבע, מניעת זיהום, מגוון ביולוגי.
  • חברתי – סטנדרט חיים, חינוך, ג׳ובים, הזדמנויות שוות.
  • כלכלי – צמיחה, רווחים, חיסכון בעלויות, מחקר ופיתוח.

3 המעגלים ותת-המעגלים, מתכנסים כולם במרכז – שם הקיימות האמיתית. אי אפשר לקבל את האחד, ללא האחרים. למעשה, ללא האמצעים שמציעים הקיימות הכלכלית והחברתית, הקיימות הסביבתית תקרוס.

תפישת הכלכלה כמבנה של דונאט (סופגנייה)

תפישת הדונאט פותחה על ידי Kate Raworth, המשתמשת ב׳חשיבה על התמונה הגדולה׳ כדי לעזור להגדיר מחדש: כיצד יכולות המערכות הגלובאליות והמקומיות שלנו לפעול כך שכבני אנוש, נחיה במסגרת האמצעים שלנו (כלומר, באופן מקיים)?

לפי Raworth, אתגר האנושות במאה ה-21 הוא לתת מענה לצרכים של כולם במסגרת האמצעים של כדור הארץ. כלומר, לוודא שלאף אחד לא יחסרו מרכיבי החיים החיוניים (כמו מזון, דיור, שירותי בריאות וקול פוליטי), תוך הבטחה שהאנושות לא תחצה, באופן קולקטיבי, את קו הלחץ שהיא מפעילה על המערכות תומכות החיים של כדור הארץ, שבהן אנו תלויים באופן הבסיסי ביותר – כמו אקלים יציב, קרקעות פוריות ושכבת אוזון מגוננת.

תפישת הדונאט של גבולות החברה והפלנטה – מציעה גישה נפלאה הממסגרת את אתגר הקיימות ופועלת כמצפן השומר על ההתקדמות האנושית במאה הנוכחית. גישה זו מוסברת היטב בסרטון כאן

סגנון חיים מקיים – איך הוא נראה?

המשפט ׳צמצום ההשפעה שלנו על כדור הארץ׳, נשמע די פשוט, לא? ובכן, אין למומחים איזו תמונה מושלמת של ׳קיימות׳, וזו ניתנת לפרשנות אישית. עם זאת, יש מגוון אסטרטגיות, פעולות ותקנים המתייחסים לאורח החיים, ויחדיו מהווים דרך חיים הרבה יותר מקיימת. 

ולמרות שאף אחד לא יכול להיות לגמרי בר קיימא, בכול זאת, השמים הם הגבול מבחינת המרחק אליו אפשר להגיע לאורך ספקטרום הקיימות. 

דוגמה לשתי אפשרויות לקיום סגנון חיים מקיים:

  • להשתמש בקול שלכם – בין אם ישירות על ידי העלאת המודעות ובין אם בעקיפין, על ידי השקעה כספית במה שבאמת יעזור לשינוי סביבתי וחברתי לטובת הקיימות.
  • להשתמש באנרגיה מתחדשת – ׳סגנון חיים מקיים׳ אומר ׳לא׳ לדלקים מאובנים (השימוש בהם מדלדל את המשאבים, הורס את כדור הארץ ומשחרר לאוויר טונות של פליטות CO2), ומאמץ את השימוש באנרגיה מתחדשת (המופקת ממקורות בלתי מוגבלים כמו שמש, רוח או מים, אנרגיה נקיה לשימוש המשפיעה פחות על מקורותיה).

לגלות עוד מהאתר חדש בגליל

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

השאר תגובה

לגלות עוד מהאתר חדש בגליל

כדי להמשיך לקרוא ולקבל גישה לארכיון המלא יש להירשם עכשיו.

להמשיך לקרוא

דילוג לתוכן