מחלה כרונית קשה של אדם קרוב עלולה להשפיע על חיי משפחה כאשר מגיעים לשלב בו יש צורך בטיפול מתמיד בו. כאשר יש מישהו שמתמודד עם כאב, נכות והידרדרות בריאותית, טיפול פליאטיבי בבית יכול להקל במישורים רבים וגם לאפשר לחולים לחיות בנוחות ובסביבה מוכרת.
ישנם אנשים רבים שחיים כיום עם מחלות כרוניות ארוכות טווח הדורשות טיפול רפואי מתמשך והן בעלות פוטנציאל להגביל את חיי היומיום של החולה. מחלות כמו:
- אלצהיימר;
- מחלות פרקים;
- סרטן;
- מחלות לב;
- אי ספיקת כליות;
- פרקינסון;
- טרשת נפוצה;
- ועוד.
מחקרים הראו שמטופלים המקבלים טיפול פליאטיבי בבית מדווחים על כך שזה משפר באופן משמעותי את איכות החיים שלהם, שהם חווים פחות חרדות ותסמיני דיכאון. החולים גם מדווחים על שיפור בחיוניות שלהם ושהטיפול אף משפיע לטובה על התפקוד החברתי שלהם.
מהו טיפול פליאטיבי?
המונח פליאטיבי בלועזית משמעו "מרגיע". בעברית טיפול פליאטיבי נקרא "טיפול תומך".
מהותו של הטיפול הוא להקל בכל צורה אפשרית על חיי החולים כאשר ברור מצד אחד שבמצב הכרוני בו הם נמצאים קשה יהיה לרפא את המחלה לחלוטין, אבל מצד שני אפשר לשפר את ההתמודדות איתה, להקל על החולה, לתמוך בחולה ובסביבתו ועוד.
טיפול פליאטיבי מטרתו:
- להקל על כאבי החולה ועל תסמינים אחרים הקשורים ישירות למחלה הכרונית ממנה הוא סובל;
- לתת מענה – ככל שניתן – על הצרכים הרגשיים (ולעיתים גם הרוחניים) של המטופל שמתמודד פעמים רבות עם רגשות של "סוף חיים";
- לעזור לחולה ולבני המשפחה בהגדרת יעדי הטיפול והאפשרויות העומדות לרשותם;
- לתמוך ישירות בבני המשפחה המתמודדים עם הקשיים העולים מתוך המצב.
הצוות הפליאטיבי המטפל הוא צוות אינטגרטיבי המורכב מרופאים ואחיות שהוכשרו לטפל ולהתמודד עם חולים הנמצאים במצבים קשים במיוחד. הצוות גם נמצא בקשר ישיר עם רופא המשפחה. עובדים סוציאלים, מלווים רוחניים, תזונאים ואנשי מקצוע אחרים יצוותו בהתאם לצרכים ולרצונות של החולה ובני משפחתו.
פעמים רבות יש בלבול בין טיפול פליאטיבי לטיפול בהוספיס. הסיבה לכך היא שחולים הנוטים למות בהוספיס, במידה והם נמצאים במוסד אשפוזי או בהוספיס בית, מקבלים גם הם טיפול פליאטיבי. בציבור זה נתפס שטיפול מסוג כזה רלבנטי רק לחולים הנוטים למות. אך בשנים האחרונות התפתחה ההבנה שטיפול תומך הניתן גם למטופלים החולים במחלות כרוניות קשות מקל על המערכת הרפואית – בעיקר בתי החולים – אך גם, כמו שצויין, משפר את איכות החיים של החולים.
משרד הבריאות בארץ אכן הגדיר שטיפול פליאטיבי תומך הוא חלק מגישה טיפולית שנועדה לשפר את איכות החיים של חולים ובני משפחה בהתמודדות עם מחלות כרוניות קשות וחשוכות מרפא. קופות החולים מבינות כיום שכדאי להן מכל הבחינות – גם הכלכליות – להרחיב את מתן השירות הזה למטופלים בביתם.בשנים האחרונות רופאים רבים בוחרים להתמחות ברפואה פליאטיבית. זהו ענף התמחות שמאז שנות השמונים של המאה הקודמת נכלל במדינות רבות בתוכנית לימודי הרפואה הן של סטודנטים והן של מתמחים. רופאים פליאטיבים בהגדרה עובדים עם מטופלים הסובלים ממחלות כרוניות קשות, חשוכות מרפא שבדרך כלל מתפתחות ומידרדרות, ונמצאות בשלבים מתקדמים. רופא כזה נדרש להגדרה מעט שונה של מה שקוראים "ריפוי".
אולי יעניין אותך
לגלות עוד מהאתר חדש בגליל
Subscribe to get the latest posts sent to your email.