מושבה עצמאית עם ראש שמחובר לתושבים
ללא תקציבי איזון מהמדינה, ללא תקציבים לכבישים או ככרות, בלי הנחה במס כמו לשאר שכנותיה ועם ניהול משק עצמאי שמתבסס רק על ההכנסות מגביית מיסים, ראש פינה מצליחה לשמור על מעמדה כישוב הנחשק באזור למגורים, מסחר ותיירות. לא פלא שהישובים הסמוכים פוזלים לכיוונה ורוצים לנגוס או לאחד אותה לחיקם.
מוטי חטיאל שנראה לעיתים כשכן החביב שיסייע לך לתקן את התקר בגלגל, נחוש יותר ממה שנדמה להמשיך ולשמור על עצמאות המושבה בת 140 השנים, עם תובנות ברורות לגבי המדינה, האזור ובעיקר התושבים, שמרגיש שהוא מכיר אותם, כמעט אחד אחד.
לא היה פשוט לפנות את ראש המועצה של ראש פינה, מוטי חטיאל, לראיון. נאלצנו לדחות כמה פעמים את מועד הראיון, בגלל ״פגישות דחופות״, כך הגדירו זאת בלשכה שלו.ה פגישה נערכה בחדרו הצנוע, משהו, בפינת ישיבה קטנה.
״היה קשה לפגוש אותך״, אני פותח את השיחה.
״בשנה האחרונה המילה קשה כבר לא קיימת אצלנו. עברנו כל כך הרבה אירועים ואתגרים בזמן כל כך קצר, כשדבר רודף דבר, שמעט מאוד דברים יכולים כבר להפתיע אותנו, או להקשות״.
אפשר לומר שבראש פינה ההתמודדות עם הקורונה הייתה יחסית קלה לעומת שאר הישובים הגדולים?
״לא רואה הבדל. ההתמודדות שלנו כמועצה הייתה מאתגרת אולי פי כמה. דווקא בגלל שאנחנו פועלים עם מנגנון רזה וכל צורך של שעת חרום מגביר את סבבי העבודה של כולם. היכולת שלנו לנהל את משבר הקורונה בהצלחה במשך שנה שלמה, הייתה תודות לשינוי מהותי בניהול הארגון, שהוביל לתפעול כלל המערכות בסנכרון מלא ולא מעט בזכות הקהילה המדהימה שלנו, שהתגייסו כמתנדבים לסייע״.
מה הדבר הבולט שאתה יכול לציין כהצלחה בניהול המשבר?
יש לא מעט, ביחס להתמודדות האינטנסיבית שהייתה לנו. אבל אולי מכולם, הייתי בוחר את מערך הקשר הישיר שהצלחנו לבנות עם התושבים. זה כלל חמ״ל של עובדי המועצה ומתנדבים, שפעל ימים ולילות לחייג לכל תושב, כדי לשאול לשלומם, להבין אם יש צורך מיוחד וגם כחלק מהמערך האפידמיולוגי שהפעלנו כשמניין החולים עלה.
ברשותך נשאיר את הקורונה מאחורינו, בכל זאת זו התחושה של רובנו, שאולי עברנו את המגיפה הנוראה הזו ונעבור לאתגר החדש שעומד בפניכם: וועדת הגבולות החדשה והרצון של חצור לקבל נתח מראש פינה
״אני יכול לגלות לך שהרצון של הרשויות מסביב לנגוס מראש פינה או לגרום לה להעלם לטובת הרחבתן, קיים כבר עשרות שנים. אשמח להראות לך פרוטוקולים מלפני שלושים שנה שמאוד דומים לאלה של היום. שלא תבין לא נכון. אנחנו לא מקלים ראש באופן שבו הם רואים את המושבה או את תושביה ובדרך בה הם חושבים שיוכלו להעלים אותנו מהמפה.
ואם למישהו יש ספק שניתן לבצע שינוי בגבולות ראש פינה שיגרום לשינוי במאזן ההכנסות העדין שלנו, הוא טועה. כל שינוי כזה יגרום להורדת רמת השירותים לקהילה שלנו, בחינוך, ברווחה, בתרבות ובשירותים המוניציפליים. ולא ניתן לאף אחד לפגוע בהם. לא למדינה ולא לגחמה של ראש רשות כזה או אחר.
לגבי וועדת הגבולות שציינת. אנחנו חיים במדינת חוק ועם כל הכבוד למימוש רצונות של פוליטיקאים למיניהם, העובדות והאמת מדברות אחרת.
רגע. מאזן הכנסות עדין? נדמה שאתם בין המועצות העשירות יותר, עם כל העסקים שמסביבכם. ובטח עם ההכנסות מגופים ממשלתיים, אזור תעשיה או צה״ל.
״מוטי מחייך כמעה״, וממהר להשיב- ״ תראה, אני מכיר את המיצוב שלנו כמושבה באזור ובארץ בכלל, כישוב נחשק למגורים, עם פסיפס קהילתי מדהים, מרכזי עסקים וצומת תיירות מרכזי. זו האמת. זו ראש פינה.
לצד זה יש המועצה שצריכה לנהל גם את זה ובעיקר את השירותים על כל היבטיהם לתושבים. ואני שמח לבשר לך שאנחנו עושים זאת מצוין כבר לא מעט שנים, בזכות ניהול כלכלי עצמאי. או במילים פשוטות יותר: אנחנו לא מקבלים כסף מהמדינה כמו שאר הרשויות באזור. לא מקבלים עשרות מיליוני שקלים תקציבי איזון ולא עשרות מיליוני שקלים תקציבי פיתוח לכבישים, מדרכות וככרות.
אנחנו מתנהלים רק מההכנסות של גביית מיסים וניהול משק מים עצמאי. זה הבדל עצום, שבא לידי ביטוי בהיקף התקציב ובמרחב האפשרויות בפיתוח.
אז מה רוצים בעצם לקחת מכם? שטחים או הכנסות?
הם רוצים גם וגם. או לאחד אותנו עם שאר הרשויות ובעצם למחוק היסטוריה של 140 שנה. או לקבל שטחים, שמניבים דמי ארנונה. אגב, אני בעד. אין לי בעיה שנחלק את הכל. שהמדינה תקבע קריטריונים אחידים לכל הרשויות וכולם יקבלו שווה בשווה. אבל לא יתכן שהמדינה תדרוש ממך להתנהל תקציבית נכון ואז תעניק לך תעודה שאפשר רק למסגר אותה ומצד שני, רשויות שאינן מאוזנות יקבלו עשרות מיליוני שקלים. ואז כחטא על פשע, הם עוד רוצים לקחת מאתנו ולהעביר לאחרים.
אני מוכן לחלוקה שווה. אם רוצים לחלק את ההכנסות לפי מספר תושבים, שיחלקו גם את כספי המדינה לרשויות לפי מספר תושבים ולא יתעלמו מאתנו או יגרמו לנו לאובדן הכנסות של 4 מיליון ש״ח מההחלטה האחרונה של ״עיר עולים״.
אז פרויקט התשתיות שקורה עכשיו בשכונה הדרומית, זו לא המדינה?
ממש לא. אפשר לומר שהמדינה, באמצעות המינהל, תקעה את הפרויקט הזה במשך שנים. עד שקיבלנו החלטה לקחת את המושכות לידיים ולנהל את הפיתוח מטעם המועצה. אני שמח על ההחלטה שתוביל סוף סוף לתשתיות ראויות לשכונה החדשה, בה השקיעו תושבי ראש פינה את מיטב כספים.
אפרופו הבתים המושקעים בראש פינה. בתחילת דבריך ציינת שפגיעה בתקציב ראש פינה יפגע גם בשירותי הרווחה. הם פעילים אצלכם?
זו עוד טעות רווחת. מערכת הרווחה שלנו פעילה מאוד ומעניקה שירות מדהים לקהילה. אני יכול לבשר לך שאפילו הרחבנו את שירותי המחלקה עם עוד 2 עובדים סוציאליים שפועלים גם בפתרונות תעסוקה והקמנו המרכז למשפחות. במיוחד בשנה האחרונה הפעילות אף הייתה מוגברת יותר מהרגיל.
ואם נישאר עוד רגע בנדל״ן, לראש פינה יש עתודות קרקע לבניה? האם השכונה הצפונית תצא לפועל?
לראש פינה לצערי אין עוד עתודות קרקע חדשות לבניה. השכונה הצפונית, בין הרחבה א׳ ל-ג׳, היא עתודת הקרע האחרונה שלנו, וככל שהזמן עובר המדינה דורשת לצמצם את שטחי הבתים הפרטיים.
לצערי, לא השכילו בעבר לגבש את התוכניות, שהחלו כבר לפני עשרות שנים ולצאת לדרך. אז המדינה דרשה לבנות מינימום 2 יחידות לדונם. בפעם האחרונה שהמועצה רצתה להגיש את התוכניות, טרם נכנסתי לתפקיד, המדינה דרשה כבר 5 יחידות לדונם והצליחו להתפשר על 3.5 יחידות, שגם זה לא צלח.
אנחנו פועלים בימים אלה להגיע להסדר עם חלופות שאנחנו מציעים, כדי להקטין את מספר היחידות לדונם ועדיין להצליח לייצר גם דיור בר-השגה.
צריך להבין גם שהקרקעות הן פרטיות וכל נושא חלוקת הקרקע, שלבי הפיתוח וחלוקת התשלומים לבעלי הקרקעות היא מאוד מורכבת ומסובכת.
ומצד שני, אנחנו חייבים לפתח את עתודות הקרקע כדי שלא נהפוך למושבה מתבגרת, ללא הגירה חיובית ולצד כל זה אנחנו מחויבים לשמור על אופי המושבה.
אם אבקש ממך לבחור את הדבר שהכי חושב לך בקדנציה הנוכחית, מה הוא יהיה?
יהיה לי קשה לבחור אחד. אני יכול לרכז את כל מה שחשוב לי לתוך משבצת של חיי הקהילה בראש פינה. אבל ברור לי שזה מורכב מהרבה חלקים ופעולות שאנחנו עושים, כדי להגיע לתוצרים שמשפרים את איכות חיי התושבים. החל מחיזוק הגיל הרך, עם אשכול גנים שהצלחנו לגייס, למרות, שוב שלא מגיע לנו על פי הקריטריונים מהמדינה.מערך החינוך החברתי והפדגוגי שלנו, שפועל בראייה כוללת רב גילאית, כדי ללוות את בנינו מהשלבים הראשונים. אותם לפעילות הקהילתית באמצעות מחלקת הנוער והמרכז הקהילתי ובהמשך להיות חלק המרכז הצעירים, שמתכלל נושאים רבים והפך להיות מרכזי מאוד בפעילויות המגוונות לתושבים. ועד לפעילות העניפה של האזרחים הוותיקים, שכבר הפכו להיות הכוכבים של כולנו. עם תוכניות בישול, אתגרים, אמנות, חוגים וטיולי טבע״.
ביקשתי נושא אחד, אמרת כמעט את הכל.
טוב, זה ממש לא בכל, זה חלק קטן ואני מבין גם שהכל לא יכול להיכנס, אבל יש עוד נושא חשוב שכדאי שנזכיר אותו, זה תמיכת קק״ל שקיבלנו מביקור יו״ר הקרן, שהיה כאן שבוע שעבר לשיקום גן הברון.
בכלל אנחנו נמצאים בתהליך בשיאו של תהליך משמעותי עם תוכנית לתיירות בראש פינה שכוללת את הצימרים, העסקים והאתרים ההיסטוריים של המושבה, שתעצים אותם ותעניק חוויה חדשה למבקרים במושבה״.
אולי יעניין אותך
לגלות עוד מהאתר חדש בגליל
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
תגובה אחת
שלום רב,
אפרופו החלפת גלגל…..
לא מכיר כמובן את ראש המושבה, מר מוטי חטיאל, אבל עובדי היישוב אינם עונים או מתייחסים לפניות של אורחים שמתארחים ביישוב. ובמקרה באותו נושא….החלפת גלגל.
לפני כמעט לחודשיים התארחנו בצימר ביישוב. אישתי, נהגה ברכב שלנו ושמה לב שיש לה תקר בגלגל. היא נעצרה וביקשה עזרה מאורחי מסעדה וכשחזרה שמה לב לדו"ח חניה מוצמד לחלון הרכב.
פנינו לפקח ולמועצה בפניה מנומסת ומפורטת המסבירה למה הרכב שלנו עמד במקום בו הפקח קנס אותנו (=פנצ'ר). צירפתי קבלה על תיקון הגלגל כחצי שעה לאחר מועד הקנס.
הסברתי שמדובר ברכב כבד, שלאשתי קשה מאוד להחליף לו גלגל.
עברו חודשיים ועוד מעט מגיע זמן תשלום הקנס והפניה זכתה בהתעלמות מוחלטת .
אני סקרן לדעת מה הסיבה.
האם הפניה שלנו הרגיזה מישהו במיוחד?
או שאולי זאת מדיניות הפקחים בראש פינה לפניות הציבור?
התארחנו בישוב המקסים הזה וחבל מאוד שעובדי המועצה לא מתייחסים לאורחים שהם למעשה נותני הפרנסה של העסקים שנמצאים בישובכם.
מעניין האם אליכם ראש המועצה יגיב?