מחסור בוויטמינים יכול לפגוע בתחושה הכללית, במצב הבריאותי ובאנרגיה הכללית. מהסיבה הזאת, מי שעולה אצלו החשד למחסור שכזה, מומלץ שיבצע בדיקת מחסור בוויטמינים אשר כוללת שילוב של גורמים ובין היתר: ההיסטוריה הרפואית, תסמינים שונים עמם מתמודדים, בדיקה גופנית ובדיקות מעבדה (ובעיקר בדיקות דם). אז אם אתם חוששים שאתם מתמודדים עם מחסור בוויטמינים, כך תוכלו לבדוק את הנושא וגם לטפל בזה בצורה הנכונה.
זיהוי תסמינים אשר יכולים להעיד על מחסור בוויטמינים
חשוב להיותמודעים לתסמינים נפוצים אשר קשורים למחסור ספציפי בוויטמין כזה או אחר. לדוגמה, תחושת עייפות, חולשה ומראה עור חיוור הם מצבים אשר עשויים להצביע על אנמיה (מחסור בברזל), בעוד שהתכווצויות שרירים וכאבי עצמות יכולים לרמז על מחסור או בנושא של ויטמין D או סידן.
בדיקת ההיסטוריה הרפואית
מומלץ להגיע לפגישה עם רופא המשפחה, על מנת לבחור פרמטרים שונים כמו: היסטוריה רפואית מפורטת, כולל כל מחלות כרוניות, תרופות, הרגלי תזונה וגורמי אורח חיים – אשר גורמים אשר יכולים להשפיע במידה מסוימת על נושא המחסור בוויטמינים והטיפול בו.
בדיקה גופנית מקדימה
בדיקה גופנית יכולה לסייע בזיהוי סימנים המהווים סימפטומים אשר יכולים להעיד על מחסור בוויטמינים מסוגים שונים. לדוגמה, ציפורניים ושיער שבירים עשויים להצביע על מחסור בביוטין ובמקרה כזה, כדאי לבדוק אפשרות להשלמת החסרים.
בדיקות דם
בדיקות דם הן הדרך הנפוצה והאמינה ביותר לאבחון מחסור בוויטמינים. בדיקות ספציפיות זמינות עבור כל ויטמין. בדיקות דם נפוצות למחסור בוויטמינים כוללות בין היתר:
- רמות ויטמין – בדיקה אשר אמורה למדוד את הריכוז של ויטמין מסוים בדם.
- ספירת דם מלאה (CBC) – בדיקה זו יכולה לזהות מצב של אנמיה וחסרים אחרים הקשורים לדם.
- בדיקה ייעודית להערכת רמות הברזל בדם.
- בדיקת ויטמין D – אשר אמורה למדוד רמות של ויטמין D.
- בדיקת ויטמין B12 – בדיקה למדידת רמות של ויטמין B12.
- בדיקת חומצה פולית – אמורה למדוד רמות חומצה פולית (ויטמין B9).
ייעוץ עם רופא המשפחה
אם אתם חושדים במחסור בוויטמין מסוג כזה או אחר או שאתם חווים תסמינים, כדאי להתייעץ עם נציגים מטעם קופת החולים או עם רופא המשפחה. הם יסקרו את ההיסטוריה הרפואית, יבצעו בדיקה גופנית וימליצו על בדיקות מתאימות על סמך התסמינים וגורמי הסיכון הרלוונטיים.
ניתוח התוצאות
לאחר שעוברים בדיקות דם ואת כל שאר הבדיקות הרלוונטיות (בהתאם להמלצות של רופא המשפחה). קיימת חשיבות גבוה לחזור לרופא המשפחה לצורך ניתוח התוצאות. בהתאם לתוצאות הרופא יכול לקבוע עם הרמות נמצאות בטווח הבריא, עם התגלו חסרים או ליקויים שונים ומה חשוב ומומלץ לעשות על מנת לטפל בהם.
מחסור בוויטמינים הוא מצב שיכול לקרות לכל אדם, בכל גיל. יש לקחת בחשבון כי גורמים כמו: גיל, מין, הרגלי תזונה, היסטוריה רפואית וגורמים גנטיים הינם בעלי השפעה גדולה על הנושא. בכדי לטפל במצבים אלה, קיימת חשיבות גבוהה לעבור את כל הבדיקות הרלוונטיות וכמובן, לטפל בצורה הטובה והאיכותית ביותר בכל הליקויים אשר התגלו.
כאן חשוב להדגיש כי אבחון עצמי ורישום עצמי של תוספי מזון מסוגים שונים ללא מעבר של בדיקות מתאימות והכוונה רפואית יכולים לטמון בחובם סיכונים מסוימים. לדוגמא, צריכה מוגזמת של ויטמינים מסוימים עלולה להיות בעלת השפעות שליליות. לכן, אם אתם חושדים במחסור של וויטמינים או מתמודדים עם תסמינים אשר יכולים להעיד על מצב שכזה, יש לפנות לרופא שיוכל להדריך אתכם ולהפנות אתכם לבדיקות מתאימות, ובמידת הצורך להמליץ על תוספי מזון או התאמות תזונתיות בהתאם לצרכים הספציפיים.
אולי יעניין אותך
לגלות עוד מהאתר חדש בגליל
Subscribe to get the latest posts sent to your email.