רבים מאיתנו מכירים את השפעותיה החיוביות של אומגה 3 בעיקר על תפקוד ובריאות מערכת הלב וכלי הדם, אך מעט מאוד את אלו שעל תפקוד מוחינו ומצב רוחינו. הנה כמה מהן
רויטל מור
לא מעט דובר על חשיבותה של האומגה 3 בגופינו: היותה מסייעת במניעה ובטיפול של מחלות לב וכלי דם, בעלת השפעה חיובית במחלות כרוניות כדוגמת סרטן וסכרת וכן אלרגיות שונות. לצד זאת, מצביעים מחקרים רבים גם על הקשר שבין צריכתה לבין תפקודי המוח השונים, הן בקרב מבוגרים והן בקרב ילדים והשפעותיה החיוביות בשיפור תפקודי זיכרון והפרעות קשב וריכוז.
אז מהי אומגה 3, מהו המינון המומלץ לצריכתה ומה אומרים המחקרים על הקשר בין צריכה מספקת של חומצות שומן אלו לתפקודים קוגניטיביים וכן למצב הרוח – בין אם כחלק מהתזונה השוטפת ובין אם באמצעות חיזוק חיצוני כמו תוספי תזונה ייעודיים?
הנה כמה פרטים חשובים שיתכן ולא ידעתם על חומצת השומן החיונית במיוחד לגופינו – ולמוחינו.
אז מהי אומגה 3?
כל חומצות השומן מורכבות מאטומים של פחמן ומימן כאשר כל אטום פחמן, מתחבר בארבעה קשרים. במצב בו כוללת חומצת השומן אטומים של פחמן בלבד שלכל אחד מהם קשור אטום מימן, היא נקראת חומצה רוויה. אם בשרשרת המרכיבה מולקולה יש רק אטום פחמן אחד שאינו קשור למימן, נקראת החומצה חומצה חד בלתי רוויה ואם יש שני אטומים ויותר של פחמן שאינם מקושרים למימן, החומצה נקראת חומצה רב בלתי רוויה.
אומגה 3 היא שם של תת משפחה שלמה של חומצות שומן מסוג חומצות שומן רב בלתי רוויות. המספר 3 מייצג את מקום הפחמן שאינו מקושר למימן בתוך שרשרת הפחמנים מהם השומן מורכב. גוף האדם יודע לקחת שומנים ולפרק אותם לרב חומצות השומן המרכיבות את גופנו ונדרשות לצורך תפקודו התקין. בעוד שגופינו אינו יודע להרכיב חומצות שומן מסוג אומגה 3 ואומגה 6, עלינו לקבלן ממקור חיצוני באמצעות תזונה מתאימה או כחיזוק של תוספי תזונה מתאימים. אומגה 6 מצויה בעיקר בשומנים מהצומח בעוד שאומגה 3 נמצאת בעיקר בדגים שמנים המצויים במים עמוקים כמו סלמון, מקרל וסרדינים.
3 חומצות שומן ספציפיות המשתייכות למשפחת אומגה 3 הן ALA, EPA ו-DHA. הגוף אינו משתמש באלו של ה- ALA אך יודע להפוך אותן לאחד משתי האחרות – אבל לא באופן יעיל. מקובל כי היחס המועדף לצריכת שתי חומצות השומן הנדרשות הוא כזה של 2:1 של EPA:DHA.
השפעות אומגה 3 על מערכת העצבים
השפעותיה של האומגה 3 על מערכת העצבים אינה ברורה לחלוטין. ישנם מחקרים רבים הטוענים כי צריכה של אומגה 3 בכמות מספקת יכולה לעכב התפתחותן של בעיות זיכרון בקרב בני הדור השלישי, וכן כאלו אשר הדגימו את הקשר שבין צריכתה לבין הקלה על מצבי דכאון בקרב מבוגרים ועל בעיות הקשורות בקשב וריכוז אצל ילדים. מלבד אלו, לאומגה 3 תפקיד פעיל במניעת דלקות, דוגמת כאלו המאפיינות מצבים של דמנציה כך שיתכן וצריכתה מסייעת גם בהתמודדות עמם, וכן בשיפור תפקוד מוחם של אלו החולים במחלת לב כלילית.
זאת ועוד, נמצאת אומגה 3 ברשימת תוספי התזונה המומלצים ביותר מכמה סיבות. ראשית, עקב כמות המחקרים המעידים על השפעותיה החיוביות על בריאות הגוף והנפש ושנית מאחר ובתקופה המודרנית, היחס שבין אומגה 6 לאומגה 3 אצל מרבית האנשים אינו זה המועדף על רופאים רבים שעומד על 1:4 בערך. מחקרים הראו שבקר הניזון מעשב (מרעה חופשי) כולל יחס הקרוב ליחס המועדף על רופאים בעוד בקר הניזון מתערובות תעשייתיות המיועדות לגידול מהיר מכיל מעט מאד אומגה 3 ביחס לאומגה 6. לצד זיהום אויר, עישון וגורמים נוספים המביאים לירידה בכמויות האומגה 3 בגוף, היחס הנפוץ כיום עומד על בערך 1:15-16 ולעתים אף יותר.
בנוסף, לאומגה 3 ובפרט ל- DHA יש תפקיד מבני חשוב של שיפור התקשורת בין פנים התא וסביבתו בקרום תאי המח ולחומצת השומן EPA תפקיד חשוב גם כן בשיפור זרימת הדם למח ובייצור נוירוטרנסמיטרים. צריכה של 2-3 גרם אומגה 3 נחשבת בטוחה, וככל הנראה נדרשת צריכה קרובה לזו כדי לחוות שיפור מורגש בשמירה על הזיכרון והריכוז ואף למנוע דיכאון.
לסיכום, לצד ויטמינים ומינרלים חיוניים כמו ויטמין A, C, D, B, חומצה פולית ומגנזיום, גם לחומצות השומן תפקיד חיוני ומרכזי במיוחד בגופינו. השפעותיה החיובית של אומגה 3 על מוחינו הינה רבה וכדי להבטיח שהוא יקבל את כל הדרוש לו ואף לסייע לו לתפקד טוב ויעיל יותר, תוכלו לקבלה ממזונות פופולריים רבים וכן להיעזר במקורות חיצוניים כמו תוספי תזונה איכותיים.
אולי יעניין אותך
לגלות עוד מהאתר חדש בגליל
Subscribe to get the latest posts sent to your email.